کارگزاری بورس بیمه ایران|نمایش جزییات خبر

گزارش بازارهای جهانی

گزارش بازارهای جهانی
آخرین اخبار و تحولات بازارهای جهانی در هفته گذشته ۶ اسفند ۱۴۰۱

آخرین اخبار و تحولات بازارهای جهانی در هفته گذشته

بازارهای جهانی در پی انتشار داده‌های هزینه مصرف شخصی آمریکا و تقویت شاخص دلار تحت تاثیر نشست کمیته بازار آزاد فدرال هفته‌ای پرعرضه و نزولی را پشت سر گذاشتند. طی هفته‌های گذشته داده‌های اقتصاد آمریکا در جهت تقویت نرخ بهره و تقویت شاخص دلار گام برداشت. در همین راستا بسیاری از تحلیلگران انتظار اتخاذ رویکرد انقباضی از سمت اعضای کمیته بازار آزاد فدرال رزرو را داشتند و این مهر تاییدی بر تدوام سطوح بالای نرخ بهره و تقویت شاخص دلار محسوب می‌شد که با برگزاری نشست روز چهارشنبه اعضای FOMC بر تداوم سیاست‌های پولی انقباضی فدرال رزرو تا رسیدن نرخ بهره به سطح 2% تاکید کردند. همچنین با برنامه کاهش ترازنامه فدرال رزرو و افزایش 5/0 درصدی نرخ بهره در نشست بعدی بانک مرکزی آمریکا موافقت داشتند.
شرکت‌کنندگان در این نشست اعتقاد داشتند بازار کار قوی می‌تواند تا حدود زیادی تورم را تقویت کند که حتی به قیمت رکود خفیف اقتصادی در سال 2023 باید از پیشروی آن جلوگیری کرد. به نظر می‌رسد انتظار سرمایه‌گذاران پس از این نشست تا حدود زیادی محقق شد و شاخص دلار تا محدوده 26/105 رشد کرد. 

در انتهای هفته نیز شاخص هزینه‌های مصرف شخصی ایالات متحده منتشر شد و این شاخص در محدوده 6/0% قرار گرفت که از 4/0% انتظاری بسیار بیشتر بود. این شاخص خطرات چشم‌انداز تورمی برای سال 2023 را پر رنگ‌تر کرد و بازار‌های جهانی کامودیتی در واکنش به آن کاهش بیش از 3 درصدی را تجربه کردند. 

پیش‌بینی می‌شود برای رسیدن به تورم 2 درصدی، افزایش نرخ بهره توسط فدرال رزرو تا سطح 5/5% دور از انتظار نباشد و با توجه به اینکه در شرایط فعلی بازارها با نرخ بهره 28/5% قیمت‌گذاری می‌شوند، عرضه‌های بیشتری را در کامودیتی‌ها مخصوصا فلزات رنگین و طلا خواهیم داشت اما سطوح پایین موجودی‌ها و رونق نسبی اقتصاد نسبت به فصل چهارم 2022 اجازه شکستن کف‌های قیمتی شکل‌گرفته در آن زمان را نخواهد داد. 

فلزات اساسی

هفته گذشته فلزات رنگین مخصوصا مس و روی که همبستگی بالایی با شاخص دلار دارند، کاهش بیش از 3 درصدی را تجربه کردند و در پس آنها آلومینیوم با کاهش حدود 2 درصدی قرار داشت. سطوح فعلی قیمتی برای فلزات رنگین از سمت کاهش موجودی‌ها حمایت می‌شود و تنها عامل افزایش عرضه‌ها پیشتازی نرخ بهره آمریکا تا قله‌های از قبل پیش‌بینی شده خواهد بود که آنجا با احتمال بیشتری می‌توان انتظار شروع روند صعودی جدیدی را داشت. 
در هفته‌های اخیر سنگ‌آهن کمترین تاثیر را از تحولات نرخ بهره آمریکا پذیرفت و کماکان در سطوح 125 – 126 دلاری معامله می‌شود چراکه اثر بهبود تقاضای چین به روی این محصول قوی‌تر است. همین عامل سبب بهبود قیمت فولاد در مناطق مختلف جهان شده و طی هفته گذشته بیلت صادراتی ایران با 3/3% رشد به 589 دلار در هر تن رسید. 
با توجه به اینکه بخش مهمی از بازار بورس ایران را شرکت‌های فولادی تشکیل می‌دهد، تقویت نرخ جهانی فولاد به تقویت تقاضا در سهام فولادی کمک می‌کند. 
فضای کلی کامودیتی‌ها به دلیل سطح پایین موجودی‌ها در جهان و تاثیر‌پذیری در بهبود رشد اقتصادی چین بیشتر به نفع صعود قیمت‌هاست و به نظر می‌رسد تحولات نرخ بهره آمریکا در حالت بدبینانه منجر به شکست کف‌های قیمتی زمستان 2022 نشود. از پی‌شبینی‌های مبنی بر رکود عمیق در اقتصاد کشور‌های بزرگ فاصله گرفته‌ایم و سطح پایین موجودی‌ها با کوچکترین اخلال در عرضه هر کومو یا بهبود تقاضای جهانی منجر به بهبود 20 الی 30 درصدی قیمت‌ها خواهد شد. 

نفت 

نفت برنت دریای شمال طی هفته گذشته نوسانات زیادی را تجربه کرد اما در نهایت با افزایش اندک در محدوده 83 دلاری به کار خود خاتمه داد. دو عامل متضاد "احتمال کاهش 25 درصدی صادرات روسیه" و "افزایش بیش از انتظار ذخایر هفتگی نفت آمریکا" موجب شد 
قیمت نفت طی هفته گذشته علی‌رغم نوسانات مثبت و منفی زیادی که تجربه کرد در همان سطح 83 دلار حفظ شود.
این تضاد با درجه بالاتری در پیش‌بینی قیمت قیمت نفت برای سال 2023 نیز نمود یافته است بطوریکه برخی موسسات مالی همچون جی‌پی مورگان انتظار تحقق نفت 70 دلاری را برای کوتاه‌مدت دارند. اما برخی دیگر معتقدند بر اثر بازگشایی اقتصاد چین و کاهش صادرات روسیه قیمت نفت طی 6 ماه آینده سطح 100 دلار را خواهد دید. به نظر می‌رسد قیمت نفت در حال حاضر در سطح تعادلی قرار دارد و تحولات آینده بیشتر می‌تواند محرک صعودی قیمت‌ها باشد. 
 
برای نظر دادن ابتدا باید به سیستم وارد شوید. برای ورود به سیستم روی کلید زیر کلیک کنید.