کارگزاری بورس بیمه ایران|نمایش جزییات خبر

گزارش بازارهای جهانی

گزارش بازارهای جهانی
آخرین اخبار و تحولات بازارهای جهانی در هفته گذشته ۲۰ اسفند ۱۴۰۱

آخرین اخبار و تحولات بازارهای جهانی در هفته گذشته

بازارهای جهانی هفته‌ای پر عرضه توام با کاهش قیمتی در هر اکثر کالاها را به نمایش گذاشتند. در این گزارش عوامل موثر بر افزایش عرضه در کامودیتی‌ها را بررسی می‌کنیم. مهمترین اتفاق هفته گذشته، سخنرانی روز سه‌شنبه پاول رئیس فدرال رزرو آمریکا می‌کند؛ لحن پاول در این سخنرانی تهاجمی بود و وعده انقباض سریع‌تر و افزایش بیشتر از انتظار نرخ بهره را داد. وی همچنین تاکید کرد هیچ چیز در داده‌ها نشان نمی‌دهد که اقتصاد خیلی منقبض شده است؛ در عوض، این نشان می‌دهد که ما اقدامات بیشتری برای انجام دادن داریم و نیاز به افزایش مستمر نرخ بهره برای رسیدن به تورم 2 درصدی است. سخنان پاول تاثیر خود را بر بازارها گذاشت و شاهد تقویت شاخص دلار و افت بسیاری از کامودیتی‌ها شد. اما آنچه موجب نگرانی بسیاری از تحلیلگران شد، انتشار داده‌های نقدینگی ایالات متحده آمریکا بود.
 
این داده‌ها نشان داد که حجم عرضه پول در اقتصاد آمریکا کاهشی بی‌سابقه را تجربه کرده و این به معنی شروع بحران نقدینگی در بانکهای آمریکاست. از این رو سهام بانکهای آمریکایی طی هفته گذشته کاهش حدود 7 درصدی را تجربه کردند. بانکهای آمریکایی با خرید اوراق خزانه آمریکا و اوراق وام مسکن آمریکا متضرر شده‌اند چراکه قیمت اوراق خزانه با افزایش نرخ بهره آمریکا کاهش یافته‌اند و نقدینگی بانکها سوخت شده است. 
 
 
در انتهای هفته داده‌های مربوط به نرخ بیکاری آمریکا منتشر شد.  افزایش نرخ بیکاری آمریکا به سطح 3.6% ، برخلاف انتظارات 4/3 درصدی نگرانی‌ها را درخصوص رکود افزایش داد و موجب تضعیف شاخص دلار شد. 
مخرب‌ترین ترکیب برای اقتصاد کشور‌ها ترکیب رکود تورمی است که داده‌های هفته گذشته اقتصاد آمریکا تا حدودی تصویر این پازل را در ذهن تحلیلگران شکل داد. در هفته‌های آینده انتشار داده‌های تورم و PMI آمریکا تا حدود زیادی تصویر واقعی از شرایط اقتصاد آمریکا در نیمه اول 2023 ارائه خواهد داد. موسسه رتبه‌بندی فیچ اعلام کرد بهبود چشم‌انداز رشد جهانی کوتاه‌مدت متاثر از بازتاب بازگشایی چین پس از کووید 19 و کاهش بحران گاز طبیعی اروپا است و پیش‌بینی رشد جهان در سال 2023 را از 4/1% ماه دسامبر به 2% افزایش داد اما همچنان انتظار وقوع یک رکود اقتصادی را برای اقتصاد آمریکا دارد هرچند که آغاز آن از فصل سوم 2023 خواهد بود. 
 
فلزات اساسی
طی هفته گذشته فلزات رنگین که بیشترین تاثیر را از شاخص دلار می‌پذیرند، پس از سخنرانی رئیس فدرال رزرو و تقویت این شاخص، افت دسته جمعی را تجربه کردند اما در انتهای هفته با انتشار بیشتر از انتظارات نرخ بیکاری آمریکا و تضعیف شاخص دلار به دلیل انتظاراتی که برای رکود اقتصادی در آمریکا به وجود آمد؛ افت خود را جبران نکردند و قیمت فلزات رنگی در نهایت با کاهش 2 الی 4 درصدی همراه شد. هفته گذشته با انتشار داده‌های نقدینگی آمریکا انتظارات برای وقوع یک رکود اقتصادی در آمریکا تقویت شد. اگر اقدامات فدرال رزرو نتواند در ادامه شوک جدی بر تورم وارد کند باید عواقب وقوع یک رکود اقتصادی را برای بازار فلزات رنگین در نظر گرفت. از این رو سرمایه‌گذاران در هفته‌های اخیر با احتیاط معامله می‌کنند و با دقت تحولات اقتصاد جهانی را رصد می‌کنند. 
 
جالب است که تحولات اقتصاد آمریکا طی هفته گذشته کمترین تاثیر را بر سنگ‌آهن و فولاد گذاشت و این فلز برخلاف دیگر کوموها رشد 2 درصدی را تجربه کرد و قیمت‌های بیلت و اسلب ایران با رشد 1 و 4 درصدی همراه شد. طی هفته گذشته داده‌های تورم چین منتشر شد؛ داده‌ها کاهشی بود اما کمتر از انتظارات. 
لذا به نظر می‌رسد با بازگشایی اقتصاد چین و با افزایش مبادلات و فعالیت‌های اقتصادی ضمن افزایش تقاضا در بازار در طرفه عرضه نیز تامین‌کنندگان فعال شده‌اند و از این رو اقتصاد به تعادل رسیده و در داده‌ها شوک قابل توجهی مشاهده نمی‌شود. اما بطور کلی کنترل تورم در چین برای کلیت اقتصاد جهانی در سال 2023 خبر خوبی خواهد بود. 
 
نفت 
بهای نفت برنت دریای شمال طی هفته گذشته با افت حدود 4 درصدی روبرو شد و به سطح 6/82 دلار در هر بشکه رسید. تقویت شاخص دلار و در ادامه افزایش احتمال رکود اقتصادی در جهان هفته نزولی نفت را رقم زد. در 4 ماه گذشته نفت در محدوده 80 دلار معامله شده است و بسیاری از شاخص‌های تولید نفت در سطح جهان روند نزولی را طی کرده‌اند. 
در حال حاضر شاخص تعداد حلقه چاه نفت و گاز آمریکا در یک روند کاهشی قرار دارد و در کمترین سطح 9 ماهه قرار گرفته است.  کاهش مداوم سطح تولید نشان می‌دهد که می‌توان انتظار تقویت قیمت‌ها را داشت؛ مگر اینکه بازار به واسطه یک رکود اقتصادی عمیق در اقتصاد جهانی کاهش تقاضای شدیدی را تجربه کند که این احتمال با توجه به داده‌های اقتصادی کنونی همچنان ضعیف است.
برای نظر دادن ابتدا باید به سیستم وارد شوید. برای ورود به سیستم روی کلید زیر کلیک کنید.